ING winst halveert in KW1 door derivaten en rechtszaak

9 mei, 2012 in Nieuws door onze redactie

Dow Jones – ING Groep nv (INGA.AE) heeft in het eerste kwartaal een lager dan verwachte nettowinst geboekt, onder andere door een voorziening in verband met een Amerikaanse rechtszaak.

De onderliggende winst voor belastingen was echter hoger dan verwacht, ondanks enige druk op de rentemarge bij de bank en een fors verlies op derivaten bij de verzekeringstak.

De nettowinst daalde naar EUR680 miljoen, van EUR1,38 miljard een jaar eerder. Negen analisten, geraadpleegd door Dow Jones, verwachtten gemiddeld een daling met 18% tot EUR1,14 miljard.

De kapitaalpositie van de bank verbeterde tot 10,9%, van 9,6% eind 2011, vooral door de afronding van de verkoop van ING Direct USA. Analisten rekenden hier op 10,6%.
ING nam een voorziening in verband met een onderzoek door de Amerikaanse autoriteiten, waaronder het Office of Foreign Assets Control (OFAC), naar transacties bij de Commercial Banking tak tot 2007. Deze voorziening resulteert in een verliespost van EUR370 miljoen na belastingen.

De onderliggende winst voor belastingen kwam uit op EUR1,13 miljard, tegen EUR2,16 miljard een jaar eerder. Tien analisten rekenden hier gemiddeld op EUR996 miljoen.
De onderliggende winst was geheel te danken aan de bankdivisie, die het resultaat met 26,5% zag dalen ten opzichte van een jaar eerder, maar het 65% beter deed dan in het vierde kwartaal. De verzekeringstak boekte een klein onderliggend verlies voor belastingen van EUR18 miljoen, door negatieve resultaten op derivatenposities, die het kapitaal moesten beschermen tegen marktbewegingen. Voor de Amerikaanse variabele lijfrentes was de hedge EUR379 miljoen negatief en in de Benelux EUR191 miljoen negatief.

ING laat weten momenteel in gesprek te zijn met de Nederlandse Staat over de positieve uitkomst van de rechtszaak tegen de Europese Commissie. Het Europese Hof van Justitie oordeelde dat de Commissie de staatssteun voor ING te streng heeft beoordeeld. ING en de Nederlandse overheid gaan hier binnenkort over in gesprek met de Commissie, aldus ING.

Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst, +31-20-5715200 ; amsterdam@dowjones.com

(END) Dow Jones Newswires