De kosten van valutatransacties

8 november, 2015 in Columns-Artikelen door onze redactie

De meeste multinationals hebben het wel aardig op de de rit. Directe toegang tot de internationale valutahandel via één of meerdere electronische multibank platforms, waarop met kleine spread en nauwelijks marge doorlopend quoteringen worden afgegeven die de betreffende corporate met 1 druk op het toesenbord kan benaderen. Bovendien is, gezien de financiële belangen, de professionalisering zo ver doorgevoerd dat het in dienst hebben van één of meerdere treasury specialisten, die zichzelf terugverdienen, zeker valt te rechtvaardigen.

Maar hoe staat dat ervoor bij de grote groep bedrijven uit het midden- en grootbedrijf met omzetten tussen de € 50 en € 500 miljoen met veel valuta exposure?

Ervaring leert dat het afdekken van het valuta exposure geen core-business is voor deze bedrijven. Geen specifieke medewerker voor treasury transacties maar deze taken zijn ondergebracht bij boekhouder of controller. Als strategie wordt veelal “afdekken zodra het risico ontstaat” gehanteerd. Maar op welke prijs wordt de transactie gesloten en wat is de marktprijs op dat moment?

Hier wordt het allemaal al een stuk minder transparant. In de praktijk kom ik regelmatig koersmarges tegen van 20, 30 en zelfs 50 koerspunten. Zelfs in een zeer liquide markt als eur/usd. Dit betekent dat op een transactie van slechts één miljoen euro tot wel usd 5.000,= aan marge wordt betaald.

Dit kan beter en dit moet ook beter. Hoe?

Laat eerst eens door een onafhankelijke expert uw valutatransacties analyseren waarbij koersmarge en bijkomende kosten inzichtelijk worden gemaakt en ga vervolgens onderbouwd in overleg met uw bank(en). U zult aangenaam worden verrast door de structurele besparingen die u hiermee kunt realiseren.

Emiel van Maris

www.barcelonafx.nl